5 nieuwe apps waarmee kinderen spelenderwijs leren programmeren

5 nieuwe apps waarmee kinderen spelenderwijs leren programmeren

 In een aantal Europse landen is programmeren een verplicht vak op de basisschool. In ons land is het vooral afhankelijk van de digitaal vaardige leerkracht of deze er extra tijd aan besteedt met de leerlingen. Verplicht is het hier namelijk niet. Toch leren kinderen steeds jonger programmeren en dat hoort ook een beetje bij de ontwikkeling van deze tijd die steeds meer afhankelijk wordt van techniek. Is jouw kind een iOS developer in de dop? Dan kunnen zij met deze apps de eerste stappen zetten om te leren programmeren zodat ze eventueel bij Personal Programmer zouden kunnen werken.

Box Island

 Box Island is een app, geschikt voor iPhone en iPad (vereist iOS 9.1+) voor jongens en meisjes vanaf 4 jaar. De hoofdpersoon is Hiro. Door het oplossen van puzzels leert het kind spelenderwijs de principes van het programmeren, waaronder patroonherkenning, algoritmes, loops en dergelijke. De eerste 10 levels zijn gratis om uit te proberen. Daarna betaal je een eenmalig bedrag voor het complete spel.

Swift Playgrounds

 Dit spel ligt qua niveau iets hoger dan Box Island en vereist iets ervaring met programmeren. Het vult daarom Box Island goed aan. Swift Island maakt kinderen wegwijs in de programmeertaal van Apple. 9 jaar is een mooie leeftijd om met dit spel te beginnen. Hoofdpersonage is een beer die je laat bewegen door een programmeercode te schrijven en bestaande functies te gebruiken. Het schrijven leert het kind met behulp van lessen met een klik en sleep interface. Swift Playgrounds is gratis en geschikt voor iPad (vereist iOS 10.0+).

Hopscotch

 Hopscotch is grafisch een iets eenvoudiger spel en heeft veel weg van het spelen met LEGO. Verschillende functies worden gebruikt als bouwsteentjes waarmee iets in elkaar kan worden gezet. Het is een gratis spel voor kinderen vanaf 4 jaar en is geschikt voor de iPhone en iPad (vereist iOS 8.0+).

Tynker

 Tynker is een mooi vervolg na geoefend te hebben met Hopscotch. Het is een stuk ingewikkelder om te spelen, maar je leert ook hier weer spelenderwijs je eigen games maken. Er is van Tynker ook een educatieve app voor het onderwijs (Tynker for schools). Tynker is een gratis app, geschikt voor de iPad (vereist iOS 8.0+).

Move the turtle

 Move the turtle is een handige app voor kleine kinderen om kennis te maken met de mogelijkheden van het programmeren. De hoofdpersonage is een schildpad die je van alles kunt laten doen door te programmeren. Het is een (niet gratis) spel voor kinderen vanaf 4 jaar, geschikt voor de iPhone en iPad (vereist iOS 6.0+).

Comments are Disabled